svētdiena, 2017. gada 12. marts

Līgatnes Padomju armijas brāļu kapi Augšlīgatnē. Soviet military cemetery in Augšlīgatne


Augšlīgatnes brāļu kapi 2017. gada marts. Soviet military cemetery in Augsligatne
Brāļu kapi atrodas Līgatnes pagasta Augšlīgatnē, netālu no Visendorfa dzirnavām. Pretī ceļam, kas ved uz Līgatnes dabas takām ir ļoti neliels celiņš, kurā iebraucot, jau redzami brāļu kapi.
Kapos uzstādīts obelisks, aiz kura ir latviešu karavīra kaps, kurš miris pēc kara - Martins Martina d. Matulens Krilvins (1907-1959). Viņam uzstādīta piemiņas plāksne no sarkana akmens. Kapu teritorijā atrodas 167 piemiņas plāksnes dažādās formās un no dažādu krāsu akmeņiem - baltiem, sarkaniem un pelēkiem. Pie divām plāksnēm ir bijušas fotogrāfijas, no kurām viena nav saglabājusies. Uz piemiņas plāksnēm iegravēti kritušo uzvārdi, iniciāļi, nereti pilns vārds un tēva vārds, dienesta pakāpes un dažreiz arī dzimšanas un miršanas dati.
Soviet military cemetery is located near the road leads to Visendorfs mill in village Augsligatne. In the center there is an obelisk, but behind it individual grave for latvian soldier who was died after war - Martins Martina sohn Matulens Krivlins (1907-1959). There are red memorial plate on his burial place. There are 167 memorial plates around the territory of cemetery in different stone colors and different shapes. On two of them were photos, but one is lost. Buried surnames, initials and ranks, some of them also a death and birth date are written on plates.







 

 

 Padomju laika par brāļu kapu uzturēšanu atbildīgs bija sovhozs "Jānis Fabriciuss" un Līgatnes astoņgadīgā skola.
In Soviet times responsible for cemetery were sovkhoz "Janis Fabriciuss" and 8-year school of Ligatne.
Uzraksts uz obeliska:

MŪŽĪGA SLAVA
PADOMJU ARMIJAS VAROŅIEM
KRITUŠIEM LIELAJĀ TĒVIJAS KARĀ
PAR PADOMJU LATVIJAS
ATBRĪVOŠANU
1941 – 1944 G. G. 

ВЕЧНАЯ СЛАВА
ГЕРОЯМ СОВЕТСКОЙ АРМИИ
ПАВШИМ В БОЯХ В ВЕЛИКОЙ
ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ ПРИ
ОСВОБОЖДЕНИИ СОВЕТСКОЙ ЛАТВИИ
1941 – 1944 Г. Г.

ŠEIT APGLABĀTI 732 KARAVĪRI
ЗДЕСЬ ПОХОРОНЕНО 732 ВОИНОВ


Augšlīgatnes brāļu kapi 1972. gads
Kapos pārapbedīti kritušie no Līgatnes pagasta "Spainieku" brāļu kapiem, no Līgatnes pilsētas brāļu kapiem pie stacijas un no Vildogas brāļu kapiem. Kopskaitā Augšlīgatnes brāļu kapos apbedīti un pārapbedīti 1532 karavīri, no kuriem zināmi 778 vārdi.
In this cemetery were made reburial from Ligatne "Spainieki" military cemetery, also from Ligatne mass grave near railway station and from Vildoga. Altogether in Augsligatne military cemetery buried 1532, known 778 names.

Augšlīgatnes brāļu kapi 1975. gads
Fotogrāfijas no vairs neesošiem (pārapbedītiem uz Augšlīgatni) brāļu kapiem:

Brāļu kapi "Spainiekos" 1972. gads
Brāļu kapi Līgatnē pie stacijas 1972. gads



Vildogas brāļu kapi 1972. gads

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru